Home            Info            Projecten            Werkwijze             Contact       

Het takenpakket van de architect beperkt zich niet enkel tot het tekenen van de plannen, maar houdt een totale begeleiding in doorheen het bouwproject.

Het volgende stappenplan is enkel ter verduidelijking, en wordt voor elk project aangepast in functie van de eisen en wensen eigen aan het project.


STAP 1: EEN EERSTE GESPREK

Elke opdracht start met een vrijblijvend oriënterend gesprek, waarin de opdrachtgever de architect informeert over zijn visie van het bouwproject. Bij deze eerste kennismaking worden alle wensen en verwachtingen van de opdrachtgever overlopen en worden standpunten vergeleken.


STAP 2: VOORSTUDIE

Bij de voorstudie zal een onderzoek gebeuren naar de juiste terreingegevens en de stedenbouwkundige bepalingen. Er zal een studie van het bouwproject gemaakt worden, waarbij rekening wordt gehouden met het definitief programma van wensen en verwachtingen en het beschikbaar budget, om hiermee de fase van het voorontwerp te kunnen starten.
Bij verbouwings- en renovatiewerken zal er een opmeting gebeuren van de bestaande toestand om met de juiste plannen van start te kunnen gaan.


STAP 3: VOORONTWERP

Bij het verwerken van deze voorstudie tot voorontwerp worden verschillende mogelijkheden onderzocht en verwerkt in verschillende voorontwerpen.
Deze voorontwerpen zullen de basis vormen van een definitief voorontwerp, waarbij aandacht wordt besteed aan alle opmerkingen over esthetiek, materialen, technieken, en dergelijke.
Er zal een eerste voorlopige kostenraming opgesteld worden.


STAP 4: BOUWAANVRAAG

Op basis van het definitief voorontwerp wordt het dossier samengesteld voor de stedenbouwkundige aanvraag. Dit dossier omvat alle officiële formulieren voor de aanvraag, de benodigde plannen en de vereiste foto’s van het terrein of de bestaande toestand. Dit dossier zal bij de gemeentelijke overheid worden ingediend en opgevolgd worden.


STAP 5: UITVOERINGSDOSSIER

Nadat de stedenbouwkundige aanvraag goedgekeurd is, wordt er begonnen aan het uitvoeringsdossier. Dit uitvoeringsdossier omvat naast de uitvoeringsplannen met de nodige detailtekeningen, ook de nodige lastenboeken (d.i. beschrijving van de werken) en meetstaten per deel-fase van het bouwproject.
Aan de hand van dit uitvoeringsdossier kunnen aannemers een nauwkeurige en gedetailleerde prijsofferte opstellen. De offertes van de verschillende aannemers worden onderling vergeleken en hieruit kan de definitieve aannemer gekozen worden.


STAP 6: CONTROLE OP DE UITVOERING VAN DE WERKEN

Na het ondertekenen van het aannemingscontract, kunnen de werken starten. De architect zal de wettelijk verplichte controle uitoefenen van de uitgevoerde werken. Er zal toezicht gehouden worden op de uitvoering van de werken van de aannemer op regelmatige tijdstippen en vooral tijdens de kritieke fasen van de bouwwerken.


STAP 7: OPLEVERING

Eenmaal de werkzaamheden beëindigd zijn, zullen deze in aanwezigheid van de architect, opdrachtgever en aannemer, opgeleverd worden. De oplevering gebeurt in twee fases:

  1. VOORLOPIGE OPLEVERING
    De voorlopige oplevering moet aangevraagd worden door de aannemer van zodra hij de werken heeft uitgevoerd. Tijdens een rondgang op de werf wordt er nagegaan of alle werken uitgevoerd zijn zoals voorzien en volgens de vereiste normen. Van deze oplevering wordt er een proces-verbaal opgemaakt met eventuele opmerkingen en/of problemen, dat door alle partijen wordt ondertekend.


  1. DEFINITIEVE OPLEVERING
    De definitieve oplevering volgt één jaar na de voorlopige oplevering, en kan stilzwijgend verlopen of met een laatste bezoek aan de bouwwerken. Eventuele onvolkomenheden en gebreken die tijdens dat jaar zichtbaar zijn geworden, kunnen worden vastgesteld en verholpen.